Kritiek op slappe aanpak intolerantie Indonesië

Een 17-jarige jongen die aan het hoofd stond van een woedende menigte die in februari drie leden van een islamitische minderheidsgroepering doodsloeg, is donderdag door een rechter in de Indonesische provincie Bantam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 maand wegens verboden wapenbezit. Critici zijn verontwaardigd, omdat op videobeelden duidelijk is te zien hoe de jongen iemand de schedel insloeg.

"Dit vonnis is beschamend voor Indonesië", zei Rafendi Djamin, directeur van een mensenrechtengroep in Indonesië. "Dit voorkomt op geen enkele manier dat in de toekomst dergelijke aanvallen op minderheden nog plaatsvinden."

Videobeelden van de aanval deden al vlug de ronde op internet. Te zien is hoe leden van Ahmadiyah, een islamitische minderheidsgroepering die Mohammed niet als de laatste profeet beschouwt, door zo'n vijftienhonderd mensen worden aangevallen. Uiteindelijk vonden drie mensen de dood. Op de videobeelden is duidelijk te zien hoe de 17-jarige Dani bin Misra met een steen de schedel van een van de slachtoffers inslaat.

Desondanks werd Bin Misra wegens zijn betrokkenheid bij de aanval veroordeeld tot slechts 5,5 maand. Elf anderen werden eveneens schuldig bevonden aan relatief lichte vergrijpen en kregen tussen de drie en zes maanden cel.

Wat velen vooral in het verkeerde keelgat schiet, is dat geen van de betrokkenen werd vervolgd voor moord of doodslag. De politie heeft nauwelijks onderzoek verricht, zei Djamin, en aanklagers riepen geen kroongetuigen op.

Indonesië kent een lange geschiedenis van religieuze tolerantie, maar de laatste jaren is er sprake van toenemende invloed uit extremistische hoek. In 2008 ging de regering over tot een verbod op de activiteiten van Ahmadiyah. Volgens mensenrechtenactivisten is het geweld tegen leden van de groepering sindsdien alleen maar toegenomen.


Kritiek op slappe aanpak intolerantie Indonesië (Foto: Novum)