Een op tien huisartsen werkt niet mee aan euthanasie

Ruim een op de tien huisartsen werkt niet mee een de meeste verzoeken tot euthanasie. Uit een onderzoek van het televisieprogramma EenVandaag en Huisarts Vandaag onder achthonderd huisartsen blijkt donderdag dat 87 procent van de deelnemers zegt in principe mee te werken aan de meeste verzoeken tot euthanasie.

Drie op de vier huisartsen zijn tevreden met de huidige regels en zitten niet direct te wachten op verruiming van de wet. In die regels staat dat alleen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden euthanasie mag worden toegepast. De laatste tijd wordt echter steeds vaker gesproken over uitbreiding van de regels.

In totaal 36 procent van de huisartsen zegt positief te staan tegenover een verzoek tot levensbeëindiging bij dementie. Bij een patiënt die levensmoe is staat twintig procent van de deelnemers aan het onderzoek achter het euthanasieverzoek. Bij angst voor ondraaglijk lijden is dat nog maar vijftien procent.

De huisartsen zouden wel moeite hebben met de toenemende vraag naar euthanasie. Tweederde voelt zich wel eens onder druk gezet door patiënten zelf of door hun familie. Twee op de vijf stellen dat die druk de afgelopen vijf jaar is toegenomen. In de helft van de dokterspraktijken komt het onderwerp euthanasie steeds meer ter sprake.

Van de huisartsen is 37 procent voor een zogenoemde pil van Drion, een door de Nederlandse rechtsgeleerde Huib Drion voorgestelde pil waarmee een bejaarde die het leven niet meer ziet zitten op humane wijze een einde aan het eigen leven kan maken. De pil zou met zekere veiligheidsmaatregelen vrij verkrijgbaar moeten zijn.