Weer onbekende lijken opgegraven in Amsterdam

De Amsterdamse politie heeft donderdag opnieuw zeven onbekende lichamen opgegraven op de begraafplaats Sint-Barbara. Het zijn de laatste van 27 lijken die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat proberen te identificeren.

De overige lijken zijn al eerder opgegraven. Het gaat om mensen die in het verleden zijn begraven zonder dat bekend was wie zij zijn. Bij elk lichaam wordt DNA-materiaal afgenomen. Ook worden gegevens als geslacht, lengte en leeftijd vastgesteld. Met behulp van deze gegevens wordt geprobeerd alsnog de identiteit vast te stellen.

De eerste lijken zijn september vorig jaar opgegraven. Het onderzoek naar deze lichamen wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond, zegt de politie. De lichamen zijn opnieuw begraven op een apart gedeelte van de begraafplaats.

De recherche kwam de onbekende lichamen op Sint-Barbara vorig jaar tegen tijdens een heropend onderzoek naar een moord uit 1999. Omdat de graven dreigden te worden geruimd, besloot de politie een laatste poging tot identificatie te doen. Tegenwoordig wordt DNA-materiaal afgenomen bij alle doden die worden begraven zonder dat hun naam bekend is.