D66 komt met initiatiefwet soepeler ontslagrecht

D66 werkt aan een initiatiefwet om het ontslagrecht te moderniseren. Dat kondigt Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya deze week aan in het weekblad Elsevier.

Het is de uitwerking van een bekend standpunt van haar partij. Koser Kaya wil dat werkgevers en werknemers voortaan de arbeidsovereenkomst kunnen ontbinden zonder tussenkomst van de kantonrechter of uitkeringsinstantie UWV. Hierdoor komt de arbeidsmarkt in beweging, verwacht zij.

De gang naar de rechter blijft wel openstaan, maar pas achteraf op het moment dat de werknemer bezwaar maakt. "Het systeem is nu niet transparant en het geeft geen gelijke rechten, het is duur voor de werkgever en voor de werknemer is het psychisch een zware gang, als een echtscheiding", licht het Kamerlid toe in Elsevier.

Het is nog maar de vraag of haar wetsvoorstel kan rekenen op een meerderheid. In het artikel haalt Koser Kaya uit naar de regeringspartijen. "CDA en VVD hebben voor de verkiezingen heel duidelijk gezegd dat ze de arbeidsmarkt en ontslagregels willen hervormen en ten slotte is er een coalitie uitgekomen, en een gedoogpartij die dat niet wil. Dus nu rust er een taboe op."

Niettemin hoopt de politica dat de fracties van CDA en VVD 'eigenstandig kunnen beslissen en debatteren'.