Amsterdam Museum koopt sloopautokunst

Het Amsterdam Museum heeft twee werken gekocht uit de serie Art at the Scrap Yard van kunstenares Sophie Walraven. Voordat ze aan de museumcollectie worden toegevoegd, moeten de schilderingen eerst uit de sloopauto's worden gezaagd waarop ze staan. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt.

Een van de werken is een geabstraheerde plattegrond van Amsterdam en wordt toegevoegd aan een collectie stadsplattegronden uit 1538. Het tweede werk, een zelfportret van de kunstenares, komt te hangen bij de reeks zelfportretten van schilders in het museum, voorheen het Amsterdams Historisch Museum.

Walraven bespoot de autowrakken met lak, naar eigen zeggen om de afgedankte voertuigen een 'laatste eer' te bewijzen. De werken worden woensdag uit de sloopauto's gezaagd. De andere wrakken, waarop Walraven onder andere dansende vrouwen, grachtenhuisjes en een keuken schilderde, worden samen met de sloopauto's waarop ze staan 'vernietigd', zegt het museum.

De in 1975 geboren kunstenares werkt vaker in de buitenlucht. Ze wil dat mensen haar werk kunnen zien zonder naar een galerie te gaan. Tegelijkertijd wil ze de straat 'kleurrijker' maken. De directeur van het Amsterdam Museum Paul Spies verwierf laatst enkele werken van Walraven door ze van elektriciteitskastjes te halen.