Dertien musea kloppen aan bij subsidiemeldpunt

Bij het Meldpunt Bezuinigingen van de Nederlandse Museumvereniging hebben tot nu toe dertien musea de noodklok geluid die gekort worden op subsidie. De website werd twee weken geleden gelanceerd. Enkele musea die het slachtoffer zijn geworden van het stopzetten van subsidie sloten de deuren al voordat er een meldpunt was.

Op de lijst staan onder meer de rijksmusea Boerhaave in Leiden en Meermanno in Den Haag. Boekenmuseum Meermanno moet dit jaar 250 duizend euro aan inkomsten verwerven om te voldoen aan de eisen van eigen inkomsten van het kabinet. Ook Museum Boerhaave moet fors meer inkomsten vergaren om aan de nieuwe maatstaf van 17,5 procent eigen inkomsten te voldoen.

De meeste van de dertien musea die bij het meldpunt hebben aangeklopt krijgen subsidie van gemeente of provincie, zo laat een woordvoerder van de museumvereniging maandag weten. Een daarvan is Scryption, het museum over schriftelijke communicatie in Tilburg. Dat ging eerder dit jaar dicht doordat de gemeente de subsidie stopzette.

Eind vorige week werd bekend dat de Friese gemeente Dongeradeel overweegt de subsidie van het Natuurmuseum in Dokkum stop te zetten. Daardoor zou het museum de deuren moeten sluiten. Op 1 juni sloot het Grafisch Museum in Zutphen de deuren.

Volgens de zegsvrouw van de museumvereniging is niet goed te overzien hoeveel musea bedreigd worden in hun voortbestaan. De besluiten over cultuurbezuinigingen op gemeentelijk niveau worden niet gelijktijdig genomen. De museumvereniging houdt er rekening mee dat de problemen voor musea nog veel omvangrijker worden.