Powerboatraces ondanks toestemming afgelast

De powerboatraces die begin augustus zouden plaatsvinden bij Den Helder, gaan niet door. Dat heeft de organisatie van het omstreden evenement maandag laten weten. De Raad van State bepaalde juist dat de races mogen doorgaan.

De organisatie van de Grand Prix of the Sea heeft vertraging opgelopen met de vergunningen doordat de Waddenvereniging zich tegen het evenement verzette. Daardoor is er een week voor het begin van het wereldbekerkampioenschap nog steeds geen groen licht, aldus de organisatie in een verklaring. "Het tijdsbestek waarbinnen de teams moeten zorgen dat hun schepen en logistieke ondersteuning naar Nederland moeten worden vervoerd is nu te kort geworden."

De organisatie laat weten de afgelasting 'ten zeerste' te betreuren. "Maar wij willen alleen verder als de kwaliteit van het evenement of bepaalde onderdelen daarvan gewaarborgd zijn. Binnen de tijd die ons nu nog rest is dat niet meer mogelijk."

De Raad van State bepaalde maandag juist dat de races mogen doorgaan. De Waddenvereniging en de Stichting Landschap Noord-Holland waren naar de hoogste bestuursrechter gestapt om de vergunning die de provincie Noord-Holland begin deze maand gaf voor het evenement ongedaan te maken.

Volgens de Raad van State heeft het provinciebestuur zich ervan verzekerd dat de races geen schade aanrichten aan de natuur. De provincie heeft de vergunning verleend op basis van onderzoek van kennisinstituut Imares van de Wageningen Universiteit en Research Centre. Volgens de onderzoekers hebben de races geen significante gevolgen voor de natuur.

De races tussen de supersnelle speedboten zorgen volgens de onderzoekers wel voor geluid boven en onder water, emissie van stikstof door uitlaatgassen en bij een ongeluk mogelijk tot brandstoflekkage in het water. Dit kan weer resulteren in waterverontreiniging of 'gedragsreacties van waterzoogdieren en vogels', maar zou geen blijvende gevolgen voor de natuur hebben.

Volgens de natuurorganisaties schoot het onderzoek van Imares echter op een aantal punten tekort. De Raad van State oordeel dat de organisaties niet met 'concrete objectieve gegevens hebben gestaafd' dat het onderzoek een onjuist beeld geeft van de gevolgen van de races.

De races moeten volgend jaar weer gewoon doorgaan. De wedstrijden staan gepland in het Marsdiep. Dat zeegat tussen Den Helder en Texel verbindt de Noordzee en de Waddenzee.

De Waddenvereniging reageert tevreden en vindt het uitstel 'een verstandig besluit'. "Deze tijd moet benut worden om een passender plek te vinden voor een dergelijk evenement", stelt directeur Arjan Berkhuysen. De vereniging vindt het wel jammer dat ze de Raad van State niet heeft kunnen overtuigen van haar argumenten. Overigens kunnen die tijdens de bodemprocedure nog nader worden onderbouwd.