Geen overtredingen bij conferentie Hizb-ut-Tahrir

Bij de omstreden conferentie van de islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir begin deze maand in Amsterdam zijn geen overtredingen begaan. De sfeer was gemoedelijk, concludeert de politie, die de conferentie volgde. Het verslag is maandag door burgemeester Eberhard van der Laan naar de gemeenteraad gestuurd. Daar waren vragen over de conferentie gesteld.

Het congres was omstreden omdat Hizb-ut-Tahrir pleit voor de oprichting van een islamitische staat in het Midden-Oosten. De beweging is in veel landen in die regio verboden, net als in enkele Europese landen, al stelt de bewering niet uit te zijn op verandering van de westerse wereld.

De bezoekers van de conferentie hielden zich volgens het verslag afzijdig van ongeveer dertig demonstranten met Israëlische vlaggen en een vertegenwoordiging van extreem rechts die zich op het dak van het gebouw had gevestigd. Als de bezoekers werden aangesproken, reageerden ze 'kort en netjes'. De organisatie had hen opgeroepen niet in discussie te gaan.

Alle sprekers keurden geweld af en namen afstand van groeperingen die hun doel met geweld willen bereiken. Ze gaven volgens de politie aan op zoek te zijn naar samenwerking tussen moslims om een islamitische staat te stichten. Ook benadrukten ze nog eens niet de westerse samenleving te willen veranderen.

De pers mocht de conferentie bijwonen. Journalisten die dat deden, gingen volgens de politie na een uur al weg omdat ze de bijeenkomst 'te saai' vonden.