[F1] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Brit bleef op de Nürburgring met de McLaren Ferrari-coureur Fernando Alonso en Red Bull-coureur Mark Webber voor. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel werd vierde en zag de concurrenten iets naderen.

De race op de Nürburgring ging van start met Mark Webber op poleposition. Alle coureurs startten op het zachte rubber, maar de baan was iets nat omdat het vlak voor de start een beetje geregend had. De beste start was voor Lewis Hamilton, voor Mark Webber, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Nico Rosberg en Felipe Massa. Jenson Button viel na de start terug naar de tiende stek, terwijl Nick Heidfeld en Paul di Resta na een spin in bocht drie helemaal achteraan kwamen te liggen.

In de tweede ronde was het Vettel die Alonso in wist te halen en zo weer derde kwam te liggen. Uit de beelden bleek dat de Ferrari even van de baan geraakt was. Alonso sloeg na acht ronden terug door op het rechte stuk bij start/finish Vettel te pakken door al zijn KERS te gebruiken. Hiermee verraste hij de kampioenschapsleider bij de eerste bocht. In zijn ijver om de leiders bij te houden spinde Vettel in bocht tien, wat hem in de schoot worp van Rosberg en Massa die met elkaar nog steeds streden om plaats vijf.

De eerste die zijn auto aan de kant zette was Nick Heidfeld die in de elfde ronde bij de chicane een aanrijding had met Sébastien Buemi, zijn voorvleugel verloor en in de grindbak belandde. Buemi liep hierbij een lekke achterband op. Heidfeld had net te horen gekregen dat hij na de aanrijding met Di Resta een drive-through zou krijgen. Massa profiteerde van de chaos en een foutje van Rosberg om de vijfde plaats over te nemen. Hamilton maakte bij de chicane na dertien ronden een foutje en zag bij het opkomen van het rechte stuk Webber passeren. De Brit kwam dankzij KERS meteen terug en pakte weer de leiding.

Alonso haakte aan bij het gevecht, waarbij Webber zijn banden blokkeerde en na vijftien ronden de eerste was die stopte. Verder naar achteren wist Button nog steeds niet Petrov te passeren. De leiders pitten na zeventien ronden, waarbij de nog niet gestopte Massa leidde voor Webber, Hamilton en Alonso die allemaal op nieuw rubber stonden. Na twintig ronden leidde Webber, voor Hamilton, Alonso, Sutil, Button, Petrov, Massa, Vettel, Kobayashi en Rosberg.

Door het verschil in snelheid raakte de nog niet gestopte Petrov al snel enkele plaatsen kwijt, waarbij hij toeschouwer werd in een fraaie actie waarbij beide Mercedessen hem inhaalden. Rosberg moest hierdoor zich nog verdedigen ten opzichte van Schumacher. Laatstgenoemde ging een halve ronde later in de fout door iets te wijd te gaan en net als Vettel bij bocht tien te spinnen.

Vooraan liepen de verschillen halverwege de race iets op, hoewel Alonso als derde man nog steeds maar 2,8 seconden achter Webber lag. Daarachter volgde Massa op ruime afstand, drie seconden voor Vettel die volgens het team problemen met de achterremmen leek te hebben. Webber kwam halverwege de race binnen voor nieuwe banden, terwijl Hamilton een ronde later stopte. De Brit kwam voor de Australiër weer naar buiten. In de 32e ronde volgde Alonso die als eerste weer op de baan kwam. Hamilton had iets warmere banden, waardoor hij Alonso in bocht twee buitenom verraste en de leiding weer greep, voor Alonso en Webber. Button was voor plaats zeven Sutil eindelijk voorbij.

Hamilton trapte meteen het gaspedaal diep in en sloeg een gat van twee seconden met Alonso die langzaam maar zeker het tempo weer opvoerde. Webber ging ondertussen wijd bij de chicane. Button had het tempo er goed inzitten en passeerde Rosberg voor plaats zes. De Brit moest echter na 36 ronden de McLaren in de pits parkeren omdat hij problemen met de hydraulica had.

Na veertig van de zestig ronden leidde Hamilton voor Alonso, Webber, Massa, Vettel, Sutil, Rosberg, Kobayashi, Petrov en Perez. Veel coureurs stelden hun laatste pitstop uit omdat de hardere banden langzamer zouden zijn. Met nog tien ronden te gaan lag Hamilton twee seconden voor Alonso met vijf seconden daarachter Webber. Ruim een halve minuut daarachter had Massa Vettel op zijn staart zitten. Hamilton kwam met acht ronden te gaan binnen voor zijn laatste stop.

Ook de andere leiders stopten, waardoor Hamilton weer leidde voor Alonso en Webber. Met nog drie ronden te gaan moesten Massa en Vettel nog stoppen om de hardere banden te laten monteren. Zowel Massa als Vettel kwamen in de laatste ronde binnen, waarbij Vettel eerder naar buiten kwam dan Massa en zo vierde werd. Hamilton won de race voor Alonso, Webber, Vettel, Massa, Sutil, Rosberg, Schumacher, Kobayashi en Petrov. Opvallend was dat Alonso zijn auto na de finish aan de kant zette en dat Webber hem naar de pits moest brengen.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Lewis Hamilton McLaren 1:37:30.334
2 Fernando Alonso Ferrari +3.980
3 Mark Webber Red Bull +9.788
4 Sebastian Vettel Red Bull +47.921
5 Felipe Massa Ferrari +52.252
6 Adrian Sutil Force India +1:26.208
7 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
8 Michael Schumacher Mercedes +1 Ronde
9 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
10 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
11 Sergio Perez Sauber +1 Ronde
12 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
13 Paul di Resta Force India +1 Ronde
14 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
15 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
16 Heikki Kovalainen Team Lotus +2 Ronden
17 Timo Glock Virgin +3 Ronden
18 Jerome d'Ambrosio Virgin +3 Ronden
19 Daniel Ricciardo HRT +3 Ronden
20 Karun Chandhok Team Lotus +4 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi HRT +16 Ronden
DNF Jenson Button McLaren +18 Ronden
DNF Rubens Barrichello Williams +37 Ronden
DNF Nick Heidfeld Lotus Renault +50 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 216
2 Mark Webber Red Bull 139
3 Lewis Hamilton McLaren 134
4 Fernando Alonso Ferrari 130
5 Jenson Button McLaren 109
6 Felipe Massa Ferrari 62
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 46
8 Nick Heidfeld Renault 34
9 Vitaly Petrov Renault 32
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 32
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 18
13 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 9
14 Sergio Perez Sauber 8
15 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
16 Rubens Barrichello Williams 4
17 Paul di Resta Force India F1 2
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Pedro de la Rosa Sauber 0
20 Jarno Trulli Team Lotus 0
21 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
22 Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 355
2 McLaren 243
3 Ferrari 192
4 Mercedes Grand Prix 78
5 Renault 66
6 Sauber 35
7 Force India F1 20
8 Scuderia Toro Rosso 17
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0