Verdachte Noorwegen is conservatieve christen

De politie in Noorwegen verstrekt weinig informatie over de verdachte van de aanslagen van vrijdag. Maar journalisten zijn erin geslaagd zijn Facebook-pagina te kopiëren voordat de sociale netwerksite die blokkeerde. Ook op andere websites heeft Anders Behring Breivik (32) sporen achtergelaten.

Hij afficheert zich als conservatieve nationalistische christen die ijvert tegen de islam en tegen de multiculturele samenleving, die de Europese cultuur, het christendom en de nationale staat zouden vernietigen. Progressieve Noren zouden conservatieven zoals hij bewust terroriseren. De jeugdbeweging van de sociaaldemocratische premier noemt hij 'Stoltenberg-Jeugd', zinspelend op de 'Hitler-Jeugd' van de Duitse oud-dictator.

Breivik jaagt graag en zou zeker twee geregistreerde wapens bezitten. Hij doet aan bodybuilding. Op internet doet hij mee aan oorlogsvideospelletjes. Hij heeft voor zover bekend geen strafblad.

De man is afkomstig uit de hoofdstad Oslo, waar hij tot voor kort in een flatje in een oostelijke buitenwijk geregistreerd stond. Een maand geleden liet hij een verhuizing registreren naar een boerderij vlakbij Oslo waar hij groente teelde. De blonde man is niet getrouwd en heeft voor zover bekend geen kinderen.

Verdachte Noorwegen is conservatieve christen
Verdachte Noorwegen is conservatieve christen (Foto: ANP)