FNV boos over massaontslag thuiszorg Breda

Abvakabo FNV is verbijsterd over de gang van zaken in de thuiszorg in Breda. Volgens de vakbond staan 1060 banen op de tocht, omdat de gemeente heeft gekozen voor een 'drastische' aanbesteding.

De huidige thuiszorgaanbieders waren volgens de bond bereid om drie miljoen euro te bezuinigen, maar de gemeente koos toch voor een Europese aanbesteding. "Er voltrekt zich een drama in de thuiszorg, zowel voor werknemers als voor cliënten." De gesprekken met de huidige en nieuwe zorgaanbieders over de overgang naar de nieuwe situatie moet nog plaatsvinden, laat de gemeente weten.

Het aantal thuiszorgaanbieders wordt per 1 januari teruggebracht van zeventien naar vijf. Het gaat om Thuiszorg In Holland, Surplus Zorg, T-zorg, Thuiszorg VDA en Actief Huiszorg, waarvan de laatste twee nieuw zijn in Breda. De gemeente denkt de zorg met deze organisaties met behoud van kwaliteit goedkoper en efficiënter te organiseren. Van de 4700 klanten kunnen er ongeveer vierhonderd bij hun huidige zorgaanbieder blijven.

Abvakabo FNV stelt dat de thuiszorg 'tegen afbraaktarieven' wordt verdeeld over de vijf goedkoopste aanbieders, waardoor 1060 werknemers op straat komen te staan. De werknemers die wel kunnen worden overgenomen, krijgen minder salaris en slechtere arbeidsvoorwaarden, stelt bondsbestuurder Marlieze Warnaar. "Het is niet te begrijpen dat de gemeente bewust voor deze puinhoop kiest."

De vakbond organiseert bijeenkomsten voor de thuiszorgmedewerkers en roept ze op in actie te komen. De thuiszorgmedewerkers van de Viva Zorggroep in de regio Haarlem hebben hun steun volgens Abvakabo al uitgesproken. Zij voeren al maanden actie tegen de 'afbraak' van de thuiszorg in hun regio.