Hackers weer op vrije voeten

De vier hackers die dinsdagavond werden aangehouden zijn weer vrijgelaten. Een van hen mocht donderdagavond weer naar huis, de andere drie mannen worden vrijdag op vrije voeten gesteld. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Het viertal zou betrokken zijn bij de hackersgroep Anonymous en is volgens het OM verantwoordelijk voor het hacken van onder meer de datingsite pepper.nl, het internet- en chatbedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl.

Het gaat om een 17-jarige jongen uit Doetinchem, een 18-jarige man uit Breda, een 25-jarige Rotterdammer en een 35-jarige man uit Roosendaal. Bij het doorzoeken van hun woningen werden vijftien computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Het betrof een internationale actie waarbij in het buitenland nog eens zeventien verdachten zijn aangehouden. Anonymous viel onder meer sites van Paypal, Visa en Mastercard aan omdat ze weigerden donaties aan WikiLeaks te doen.

De vier opereerden onder de naam Antisec NL, wat voor Anti Security Nederland staat. Ze hebben goed meegewerkt aan het onderzoek van de nationale recherche en hebben verklaringen afgelegd over het hacken van sites, het openbaar maken van vertrouwelijke gegevens en hun betrokkenheid bij Antisec NL. Daarom is het niet langer nodig ze vast te houden, meldt het OM.

De in beslag genomen computers en gegevensdragers worden de komende tijd uitvoerig onderzocht. Daarna wordt bepaald of strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld.