Man gepakt voor fraude met ov-chipkaarten

Een 18-jarige man uit Rotterdam is woensdag opgepakt voor fraude met ov-chipkaarten. De man zou de kaarten dusdanig hebben gemanipuleerd dat een saldo van 150 euro op de kaarten stond, terwijl daar niet voor was betaald. De kaarten werden via internet voor 17,50 euro verkocht, meldt de politie vrijdag.

De zaak kwam aan het rollen nadat een van de gemanipuleerde kaarten op een station werd gebruikt. De kaart bleek deel uit te maken van een groot aantal blanco kaarten die in Rotterdam waren gekocht.

De kaarten werden uit voorzorg geblokkeerd. Trans Link Systems (TLS), dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van de kaarten, heeft aangifte gedaan van fraude.

Onderzoek op onder meer de websites waarop de kaarten werden aangeboden, leidde naar de Rotterdammer. Hij is donderdag na verhoor vrijgelaten en moet later voor een rechter verschijnen.

Dat hackers het saldo van de kaart kunnen aanpassen, was al bekend. Begin juli meldde kaartbeheerder TLS echter dat voor het eerst grootschalige handel in gehackte ov-chipkaarten was ontdekt. Via handelssite marktplaats.nl werden voor 17,50 euro kaarten aangeboden waarop een saldo van 150 euro stond.

De fraude kwam volgens een woordvoerder aan het licht toen iemand in een keer tientallen kaarten kocht. De baliemedewerkster werd na de verkoop achterdochtig en trok aan de bel.


Man gepakt voor fraude met ov-chipkaarten (Foto: Novum)