[Tour] Uitslag zeventiende etappe

De zeventiende etappe in de Tour de France, van Gap naar het Italiaanse Pinerolo, is gewonnen door Edvald Boasson Hagen. De Noor, die ook de zesde rit won, kwam alleen over de meet. Bauke Mollema werd tweede.

Vanaf de start van de etappe probeerden verschillende renners uit het peloton te ontsnappen. Tien renners slaagden erin een gaatje te slaan: Hagen, Gerdemann, Thomas, Di Gregorio, Luis León Sánchez, Costa, Casar, Hondo, Van Garderen en De Gendt. Hun maximale voorsprong was echter maximaal een halve minuut en ze werden weer teruggepakt door het peloton.

Even later slaagden wederom tien man er in om weg te rijden: Tjallingii, Fofonov, Moeravjev, Leukemans, Hivert. Pérez, Amador, Casar, El Farès en Hagen. Ze kregen niet lang erna gezelschap van Mollema, Paterski, Chavanel en Bozic. Zij kregen wel de zegen van het peloton en al gauw liep de voorsprong op tot boven de zeven minuten.

Bij de beklimming van de Col de Montgenèvre, een col van de tweede categorie, ontsnapte Nicolas Roche uit het peloton. Johnny Hoogerland en Kevin de Weert sloten zich even later bij hem aan. Bovenaan had de kopgroep zeven minuten op het peloton en zes minuten op het trio Hoogerland.

Bij de beklimming richting Sestrière, een col van de eerste categorie, kwamen Roche, Hoogerland en De Weert dichter bij de kopgroep. Het verschil was nog slechts 3.33. Het peloton reed op 6.35. Pérez demarreerde vervolgens uit de kopgroep en pakte al rap een halve minuut. Hij kwam als eerste boven op een minuut gevolgd door de rest van de kopgroep. Het groepje Hoogerland zat twee minuten achter Pérez.

In de afdaling reden de ploegen van Garmin-Cervélo en Europcar op kop van het peloton. De voorsprong van Pérez op de rest van de kopgroep slinkte vervolgens langzaam. De groep Hoogerland verloor terrein ten opzichte van de kopgroep. De laatste klim van de dag was deCôte de Pramartino, een 6,7 km lange beklimming van tweede categorie, op 16 kilometer van de meet. Daar was de voorsprong van Pérez nog maar 38 seconden en vervolgens ging het snel en werd hij teruggepakt. Mollema kon goed volgen. Sylvain Chavanel was de volgende die uit de kopgroep demarreeerde.

De Fransman kreeg even later gezelschap van Edvald Boasson Hagen die de Fransman even daarna achterliet. Mollema ging vervolgens uit de kopgroep in de aanval richting Hagen en Hivert die nog achter de Noor reed. In het peloton demarreerde Contador maar zijn belangrijkste concurrenten reageerden alert. Mollema wist vlak onder de top Hivert bij te halen. Hun achterstand op Hagen was 17 seconden. In de afdaling vloog Hivert de bocht uit waardoor Mollema de enige achtervolger werd van Hagen.

Boasson Hagen zag zijn voorsprong op Mollema oplopen tot 35 seconden zo'n vijf kilometer voor de finish. De Noor wist de Nederlander voor te blijven en kwam alleen over de meet. Contador demarreerde in de afdaling terwijl Thomas Voeckler tweemaal bijna in de afdaling ten val kwam. Contador wist samen met Sanchez een gaatje te slaan met de rest. De rest kwam in de laatste kilometer echter terug waardoor Contador geen tijd won. Voeckler en Basso verloren wel een halve minuut.