Coevorden wil asielzoekersgezin houden

De gemeenteraad van Coevorden houdt donderdagavond een extra vergadering over het asielzoekersgezin Qadiri, dat dreigt te worden uitgezet. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd.

De familie woont in een asielzoekerscentrum in het dorp Aalden. Vorige week kregen ze te horen dat ze Nederland definitief moeten verlaten. Minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) is niet van plan een uitzondering voor hen te maken, zoals burgemeester Bert Bouwmeester (D66) van Coevorden hem had gevraagd.

Bouwmeester heeft de politie al enkele maanden geleden opdracht gegeven niet mee te werken als de immigratiedienst IND het gezin wil overbrengen naar een uitzetcentrum. In zo'n centrum moeten ze een definitief besluit van Leers afwachten. Of het bevel aan de politie van kracht blijft, hangt volgens de woordvoerder af van de uitkomst van de extra raadsvergadering.

Het is onduidelijk waar de familie naartoe moet. De vader komt uit Afghanistan en is moslim, de moeder uit Tadzjikistan en is christen. In geen van beide landen kan het gezin naar eigen zeggen terecht.

Het gezin heeft een zoon van 11 jaar en een dochter van 9. De dochter is in Nederland geboren, de zoon woont vrijwel zijn hele leven hier. Inwoners van Aalden voeren actie om hen hier te laten blijven.

Volgens Leers is het mede de schuld van de ouders dat de kinderen nu alsnog dreigen te worden uitgezet. Ze hadden na hun afwijzing ook kunnen besluiten mee te werken aan een snelle terugkeer, stelt Leers. Volgens de minister staat bovendien niet vast dat het gezin in Afghanistan noch Tadzjikistan terecht kan.