CIDI beticht Israël van leugens

Het CIDI beticht Israël van het verspreiden van leugens rondom de arrestatie van het Utrechtse PvdA-raadslid Gadiza Bouazani, ruim een week geleden. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël heeft het land meerdere keren ontkend dat Bouazani was gearresteerd.

Bouazani bracht 24 uur in een Israëlische cel door, nadat zij bij aankomst op het vliegveld was gearresteerd. Dat gebeurde omdat zij een Arabische achternaam heeft en er in haar vliegtuig ook Palestijnse activisten zaten. Nadat duidelijk werd dat Bouazani niets met hen van doen had - de PvdA'er was onderweg om vrijwilligerswerk te doen in Palestijns gebied - werd het raadslid vrijgelaten.

De manier waarop de Israëlische autoriteiten de zaak hebben afgewikkeld, is het CIDI in het verkeerde keelgat geschoten. Toen het centrum om opheldering vroeg bij het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken, werd 'diverse malen gezegd dat er niets bekend was over de aanhouding van ene mevrouw Bouazani', aldus de Israël-gezinde lobbyclub.

Pas na vier keer bellen kreeg het CIDI de werkelijke toedracht te horen. De Israëlische autoriteiten zeiden tegen de stichting dat sprake was van een 'administratieve onoplettendheid'. Het CIDI kwalificeert dit echter als 'gedraai'. "Het probleem had opgelost kunnen worden met een eenvoudig excuus van de autoriteiten, totdat deze besloten er over te liegen." Het brengt het imago van Israël veel schade toe, aldus het CIDI.

Het land heeft Bouazani excuses aangeboden voor de aanhouding.