Acteur John Kraaijkamp (86) overleden

Acteur John Kraaijkamp is zondagmiddag op 86-jarige leeftijd overleden in Laren. Hij is "rustig ingeslapen" in het bijzijn van zijn vier kinderen, zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en diens echtgenote, vertelde woordvoerder van de familie Sidney Brandeis maandag. "Zo had hij het graag gewild."

Kraaijkamp was "lichamelijk op, maar geestelijk nog zeer in orde", aldus Brandeis. "Hij was tot het laatste moment volledig bij".

Wanneer Kraaijkamp zal worden gecremeerd, maken zijn nabestaanden later deze week bekend. Er zal in ieder geval een gelegenheid voor het publiek komen om afscheid te nemen van de acteur.

John Kraaijkamp maakte een gevarieerde carrière. Op zijn veertiende maakte hij als 'Neerlands Jeugdige Tenor' al zijn opwachting op het toneel. Het grote publiek leerde zijn komische kanten kennen door zijn samenwerking met Rijk de Gooyer en zijn latere rol als weduwnaar Piet Bovenkerk in de televisieserie Het Zonnetje in Huis, die hij ruim tien jaar speelde.

Los van zijn vele televisierollen was Kraaijkamp ook vaak in het theater te zien. Zo speelde hij Sancho Panza, de trouwe hulp van Don Quichot in De Man van La Mancha. In zijn tijd bij het RO Theater liet Kraaijkamp zien dat hij ook niet terugdeinsde voor klassieke rollen zoals die van King Lear.

Acteur John Kraaijkamp (86) overleden
Acteur John Kraaijkamp (86) overleden (Foto: ANP)