Recordaantal treinen op tijd

De punctualiteit bij de NS is gestegen tot recordhoogte. In het tweede kwartaal reed 95,1 procent van de treinen op tijd, meldt de NS zondag. Dat zou niet zijn vertoond sinds de punctualiteit wordt gemeten. Bij aankomst had 90,6 procent van de treinen minder dan drie minuten vertraging en 95,1 procent minder dan vijf minuten. Van alle geplande ritten viel 1,6 procent uit.

De stijging is niet groot te noemen. Het punctualiteitscijfer ligt 0,1 procentpunt hoger dan vorig jaar. Toch is in de loop der jaren een voorzichtig stijgende lijn te zien. Zo reed in 2007 nog 93,4 procent van de treinen op tijd.

Het aantal klanten dat voor het op tijd rijden van treinen een 7 gaf, steeg van 45 procent in het eerste kwartaal naar 53 procent. In het eerste kwartaal werd de NS nog geplaagd door winterweer. Ook in het tweede kwartaal ontregelden incidenten het treinverkeer, maar de gevolgen waren minder langdurig en ingrijpend. Het record qua klantwaardering voor op tijd rijden dateert overigens uit het derde kwartaal van 2009, toen zestig procent hier een 7 voor gaf.

Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar is er echter sprake van een minieme daling in de klantwaardering. Toen scoorde de NS op dit onderdeel nog 54 procent. Eenzelfde beweging is te zien als het gaat over het algemeen oordeel. Dat scoorde 76 procent, evenveel als het tweede kwartaal vorig jaar.

De NS is tevreden over de 'goede' resultaten. "In het eerste kwartaal kampten we nog met naweeën van de winter, dat ebt altijd na", zegt een woordvoerder. "Het oordeel van klanten stelt zich altijd later bij."

Verstoringen hadden volgens de zegsman minder ernstige gevolgen, omdat de betrokkenen bij het controlecentrum van spoorbeheerder Prorail en de vervoerders steeds beter op elkaar zijn ingespeeld. "Daardoor krijgen we problemen sneller onder de knie en is de inktvlekwerking minder."

Ook de nieuwe sprinters hebben volgens hem een 'zeer positieve' invloed op de punctualiteit. "Ze hebben een buitengewone hoge versnellings- en remcapaciteit, zodat ze tijd kunnen inhalen. Stoptreinen zijn vaak wat kwetsbaar voor vertragingen."

De waardering met betrekking tot de sociale veiligheid blijft stabiel. Meer dan driekwart van de reizigers voelt zich voldoende veilig in de trein en op het station. NS-reizigers vinden verder dat de treinen en stations schoner zijn geworden.


Recordaantal treinen op tijd (Foto: Novum)