[Tour] Uitslag veertiende etappe

Jelle Vanendert heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto sprong op de slotklim naar Plateau de Beille weg uit de favorieten groep en won voor Samuel Sánchez. Thomas Voeckler bleef knap in het bezit van de gele trui.

Een kopgroep van 24 renners kreeg al snel de zegen van het peloton en kregen een voorsprong van zeven minuten. Hierbij zaten onder andere Bauke Mollema, Luis-Léon Sanchez, Marco Marcato, Jens Voigt en Linus Gerdemann Na de tweede klim van de dag besloten Julien El Fares, David Millar en Sandy Casar te ontsnappen uit deze groep.

Ze hadden al gauw twee minuten te pakken op hun achtervolgers, terwijl het peloton er dik negen minuten achter zat. Op de Col de Latrape nam Leopard-Trek de leiding van het peloton over van het Europcar van Thomas Voeckler. Op de Col d'Agnes wist Christophe Riblon aan te sluiten bij de koplopers, waarna Millar weer moest lossen. Bij de achtervolgers waren Mollema en Sanchez inmiddels gelost.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van tien man. Naast de drie koplopers waren ook Jens Voigt, Gorka Izagirre, Rémy Di Gregorio, Xabier Zandio, Anthony Charteau, Sylvain Chavanel, Linus Gerdemann en Egor Silin aangesloten.

In de afdaling van de Col d'Agnes kwam Laurens ten Dam zwaar ten val. Hij ging uit de bocht en knalde voorover van zijn fiets op zijn gezicht. Hij kon zijn weg wel verder vervolgen. Het peloton was inmiddels genaderd tot vijf minuten van leider Izagirre, die de rest van de koplopers achter zich had gelaten. Die groep werd in de afdaling aangevuld met onder andere Mollema en Sánchez.

Leopard-Trek trok de hele tijd flink door en zorgde ervoor dat het peloton met een dikke twee minuten achterstand begon aan de Plateau de Beille. Op de klim trok Casar door en liet de rest van de kopgroep achter. Uit de uitgedunde favorietengroep was Carlos Barredo (Rabobank) de eerste die aanviel.

Diens aanval werd later weer overgenomen door de broertjes Schleck, die de groep weer flink uitdunde. Alberto Contador, Thomas Voeckler, Cadel Evans en Jelle Vanendert wisten in eerste instantie mee te gaan, maar de rest wist ook weer aan te sluiten.

Vanendert besloot op zeven kilometer van de meet er wel vandoor te gaan en kreeg zowaar ruimte van de favorieten. Hij had Casar snel te pakken en pakte twintig seconden op de favorieten, die alleen maar naar elkaar bleven kijken. Hierdoor bleef ook geletruidrager Voeckler gemakkelijk bij.

Het was Samuel Sanchez, die donderdag Vanendert al versloeg op Luz-Ardiden, die in de tegenaanval ging. Hij kwam dit keer echter niet snel genoeg dichterbij, waardoor Jelle Vanendert dit keer zijn mooiste zege uit zijn carrière wist te boeken.

Daarachter waren er nog wel enkele speldenprikken, maar geen van de favorieten wist een gat te slaan. Sanchez eindigde als tweede op 21 seconden. Andy Schleck wist nog twee seconden te pakken op de overige klassementsrenners. Rob Ruijgh was de beste Nederlander. Hij kwam als zeventiende binnen op 2.38 van de winnaar.

Uitslag veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 5:13.25
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +0.21
3 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +0.46
4 Cadel Evans Aus BMC +0.48
5 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
7 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
8 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r z.t.
10 Pierre Rolland Fra Europcar z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.38


Stand na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 61:04.10
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.15
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +3.44
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +5.46
10 Kevin de Weert Bel Quick Step +6.18


Het live-verslag kan hier worden teruggelezen.