Walvisconferentie mislukt

De conferentie van de Internationale Walviscommissie (IWC), die dit jaar werd gehouden op het kanaaleiland Jersey, is mislukt. De landen zijn het niet eens geworden over een voorstel voor een beschermd gebied voor walvissen in het zuiden van de Atlantische Oceaan. Uiteindelijk werd besloten dit onderwerp bij de volgende conferentie, volgend jaar in Panama, opnieuw aan de orde te stellen.

Toen het voorstel in Jersey ter tafel kwam liepen de afgevaardigden van Japan, IJsland en een aantal Caribische en Afrikaanse landen boos weg. Hun vertrek leidde ertoe dat niet over het voorstel kon worden gestemd.

Het voorstel, dat voorziet in een gebied waar niet op walvissen mag worden gejaagd, haalde het ook al niet bij eerdere besprekingen van de IWC. De plannen zijn symbolisch, omdat in de betreffende wateren nauwelijks walvissen worden gevangen. Toch houden de landen die op walvissen jagen het instellen van een beschermd gebied tegen, omdat er volgens hen geen wetenschappelijke basis is voor een dergelijk gebied.

De commerciële walvisvaart is sinds 1986 verboden, maar een aantal landen heeft een ontheffing gekregen, waaronder Japan, IJsland en Noorwegen. Japanse walvisvaarders zijn bijvoorbeeld actief in de wateren bij Antarctica, dat reeds tot beschermd gebied is verklaard. Volgens Japan wordt er voor wetenschappelijke doeleinden op walvissen gejaagd, hoewel het vlees van de gevangen walvissen wordt verkocht aan restaurants en winkels en wordt geserveerd in de kantines van scholen.