Obama botst met Republikeinen over schuld

Het topoverleg over de Amerikaanse staatsschuld tussen president Barack Obama en Republikeinse en Democratische leiders is woensdag volgens ingewijden moeizaam verlopen. Bronnen uit beide partijen schetsten na afloop botsingen tussen de president en de Republikeinen.

Het gesprek draaide om het verhogen van de wettelijk begrenzing van de staatsschuld. Als daar voor 2 augustus geen overeenstemming over wordt bereikt, kan het land niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Een deal lijkt echter nog ver weg. De Republikeinen pleiten voor een kortetermijnoplossing, terwijl Obama juist afspraken wil maken die tot eind 2012 lopen - na de volgende presidentsverkiezingen, die in november 2012 plaatshebben.

Direct na de bijeenkomst begon het moddergooien. "Genoeg is genoeg’’, zou Obama volgens een partijgenoot hebben gezegd op de vierde onderhandelingsdag. Een Republikeinse betrokkene beweerde dat Obama op dat moment abrupt was weggelopen van de vergaderingstafel. Een Democratische bron ontkende die lezing, om eraan toe te voegen dat de Republikeinse onderhandelaar Eric Cantor zich ,,als een kind had gedragen" door Obama telkens in de rede te vallen.

Een andere betrokkene van Democratische huize sprak juist van een "gespannen, maar constructief gesprek", met termijnen en plannen voor belastingverhoging als voornaamste struikelblokken. Obama wil onder meer de hogere inkomens zwaarder belasten, maar dat zien de Republikeinen niet zitten. Obama stelt op zijn beurt dat alle Amerikanen de rekening zullen betalen als een deal uitblijft.

Obama botst met Republikeinen over schuld
Obama botst met Republikeinen over schuld (Foto: ANP)