Banken leenden probleemlanden twee miljard

Nederlandse banken hebben ongeveer twee miljard euro aan staatsobligaties van probleemlanden Griekenland, Ierland en Portugal, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag. In totaal is van de 350 miljard euro aan schuldpapier bij Nederlandse banken honderd miljard belegd in staatsschulden.

Een groot deel van de beleggingen in staatsschulden staat uit bij landen in de eurozone. Dertig miljard euro is uitgeleend aan de Nederlandse overheid, 25 miljard aan Duitsland en twintig miljard aan Frankrijk.

DNB signaleert een toegenomen belangstelling voor relatief veilig schuldpapier, wat de aanschaf van overheidspapier zou hebben gestimuleerd. Tussen juni 2009 en april 2011 is het overheidspapier op de bankbalans met 30 miljard gestegen.

De Nederlandse banken staan in hun toegenomen belangstelling voor overheidspapier niet alleen. Ook banken in andere eurolanden hebben de laatste jaren veel schuldpapier aangeschaft van overheden in de eurozone. In vergelijking met banken in Frankrijk en Duitsland heeft de Nederlandse financiële sector overigens relatief weinig beleggingen in staatsobligaties van probleemlanden.

De laatste maanden is de waarde van het overheidspapier in handen van Nederlandse banken overigens weer enigszins afgenomen. DNB verklaart deze afname van de posities in overheidspapier door gedaalde koersen, die grotendeels veroorzaakt zijn door de stijging van de rente.

Vorige maand stelde minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dat de uitstaande schuld van Nederlandse banken aan Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje eind 2010 112,6 miljard euro bedroeg. Dit ging niet alleen over de overheden, maar ook over andere instellingen uit deze landen.