Onvervulde vacatures remmen economische groei

Bedrijven kunnen vacatures niet goed vervullen nu de economie aantrekt. Dat remt de economische groei, stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dinsdag in een jaarlijkse analyse van de arbeidsmarkt.

De tekorten ontstaan doordat werknemers niet de juiste vaardigheden hebben voor de beschikbare banen. De RWI pleit daarom voor meer 55-plussers op de arbeidsmarkt. "Wie nu als 55-plusser zijn baan verliest, is vaak definitief voor de arbeidsmarkt verloren", stelt de RWI.

De RWI wil verder dat geïnvesteerd wordt in scholing onder werknemers, werkzoekenden en scholieren. Jongeren zouden opleidingen moeten kunnen volgen die relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Verder moeten vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. RWI vindt het belangrijk dat hierbij meer aandacht komt voor niet-uitkeringsgerechtigen. Zij vormen meer dan helft van de werklozen, maar komen niet voor in de kaartenbakken bij uitkeringsinstantie UWV. "Onder hen zijn veel mensen die zelfredzaam zijn, maar een gedeelte heeft wel hulp nodig om een baan te vinden", schrijft het RWI.

De RWI waarschuwt dat de vergrijzing voor problemen gaat zorgen als dit gat tussen wat werknemers kunnen en wat werkgevers vragen, niet gedicht wordt. De raad verwijst hierbij naar de metaalelektrobranche die bij een vorige economische bloeiperiode geen goede werknemers kon vinden. Groei in die branche werd hierdoor geremd.