Man aangehouden voor aanslagen coffeeshop Helmond

In Drunen is dinsdagochtend een 58-jarige man aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslagen op de Helmondse coffeeshop Carpe Diem vorig jaar. Dat meldt de politie. Een arrestatieteam hield de man aan in zijn woning. De Drunenaar is in een cel gezet en wordt later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Na de aanhouding doorzochten politiemensen een winkel en een woning in Drunen. Daarbij werden een doorgeladen revolver, munitie en een verboden mes in beslag genomen. De politie wil niet zeggen of de doorzochte woning het huis van de aangehouden man is.

Op coffeeshop Carpe Diem zijn twee aanslagen gepleegd. Juni vorig jaar, vlak voor de opening, reed een auto de pui eruit. Een maand later werden twee handgranaten naar binnen gegooid. Ook is de coffeeshop meerdere keren bedreigd. Bij de aanslagen raakte niemand gewond. Carpe Diem is de tweede coffeeshop die in Helmond zijn deuren opende.

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond wordt sinds december beveiligd. Hij ontving bedreigingen die te maken hebben met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Vorige week maakte justitie bekend dat de gepantserde cabine met bewapende agenten voor de woning van Jacobs is weggehaald.

Jacobs wordt nu op een andere manier beveiligd. Of de dinsdag aangehouden man iets met de bedreigingen aan het adres van de burgemeester te maken heeft, wil de politie niet zeggen. "Het enige wat we over de arrestant zeggen is dat hij is aangehouden in het onderzoek naar de aanslagen op de coffeeshop", zegt een woordvoerder.

In oktober werden al twee andere mannen aangehouden die verdacht werden bij de aanslagen betrokken te zijn. De Helmonders van 33 en 20 jaar werden vijf dagen later vrijgelaten, maar bleven officieel wel verdacht. Het Openbaar Ministerie liet weten dat er te weinig bewijsmateriaal was om de twee langer vast te houden.

Medio mei werd de uitbater van Carpe Diem opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld. In maart werd de coffeeshop op grond van de wet Bibob definitief gesloten. Bibob wordt gebruikt door de overheid om malafide ondernemers te weren.