Brown: Murdoch huurt criminelen in

De Britse oud-premier Gordon Brown heeft dinsdag flink uitgehaald naar Rupert Murdoch. De mediamagnaat huurde criminelen in om vertrouwelijke informatie te verkrijgen over zijn gezin, maar ook over anderen, zei hij. "De mensen met wie zij werken zijn criminelen. Bekende criminelen. Criminelen met strafbladen", aldus Brown tegen de BBC.

Volgens Brown heeft de krant The Sunday Times kort na zijn aantreden als premier geprobeerd de hand te leggen op vertrouwelijke informatie, zoals bankgegevens, juridische documenten en ander materiaal.

"Ik ben geschokt, oprecht geschokt, om tot de ontdekking te komen dat dit is gebeurd door hun banden met criminelen, bekende criminelen, die deze praktijken erop nahielden, ingehuurd door onderzoekers van The Sunday Times", zei Brown.

Een commissie van het Lagerhuis ondervraagt de Londense politie dinsdag over de vraag waarom een eerder onderzoek naar het afluisterschandaal rond de inmiddels opgedoekte krant News of the World geen resultaten opleverde. De Labour-partij heeft haar conclusie reeds getrokken en roept om het aftreden van plaatsvervangend politiecommissaris John Yates, die in 2009 zei dat verder onderzoek naar de krant niet nodig was.

Met het verdwijnen van NotW keerde de rust niet terug. Het afluisterschandaal breidde zich maandag alleen maar verder uit na beweringen dat nog twee kranten van Murdoch zich schuldig hebben gemaakt aan het op illegale wijze verkrijgen van informatie. Het ging hierbij om het verkrijgen van informatie over de bankgegevens van Brown en medische gegevens over zijn zoontje, dat taaislijmziekte heeft.


Brown: Murdoch huurt criminelen in (Foto: Novum)