Helft Nederlandse managers wil doorwerken na pensioen

Bijna 50 procent van de Nederlandse managers geeft aan na pensionering te willen doorwerken. Dat blijkt uit onderzoek onder 2400 managers in tien landen. Het overgrote deel daarvan heeft wel als voorwaarde dat dit flexibel kan.

In de meeste Europese landen is de bereidheid om te werken na pensionering hoger dan in Nederland. Tweederde van de Franse en de Duitse managers is hiertoe bereid. Iets meer dan de helft van de managers in België wil na zijn 65ste doorwerken.

73 procent van de Nederlandse managers verwacht ook echt dat ze na hun 65ste moeten doorwerken. Dit is het hoogste percentage van Europa. In België denkt maar 44 procent van de managers na de pensioengerechtigde leeftijd te moeten werken. In Duitsland, waar in 2007 de pensioenleeftijd al is verhoogd naar 67, is dat 46 procent.

29 procent van de Nederlandse managers verwacht na de pensionering tijd te gaan besteden aan maatschappelijke issues. Dat is een veel hoger percentage dan in andere landen. 20 procent wil van zijn hobby zijn werk maken. Ook genoemd worden werken als consultant voor andere bedrijven (19 procent) en een eigen bedrijf starten (6 procent).

Nederlandse managers die wel willen stoppen, doen dat omdat ze meer tijd willen besteden aan persoonlijke bezigheden. 34 procent zegt lang genoeg gewerkt te hebben en 13 procent heeft voldoende geld om te leven zonder werk.

Het internationale onderzoek werd gehouden door onderzoekbureau Heliview in opdracht van arbeidsbemiddelingsbureau Robert Half.