EU-crisisoverleg over Italië ontkend

EU-president Herman Van Rompuy ontkent dat het maandag een crisisoverleg met belangrijke Europese functionarissen zou hebben over de verslechterende financiële situatie van Italië. Dit heeft een woordvoerder van de Belg zondagavond gezegd.

Eerder op die dag berichtte persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen dat er maandag een spoedberaad zou komen over Italië.

Woordvoerder Dirk De Backer van Van Rompuy 'ontkent formeel' dat er een beraad over Italië plaatsvindt. Weliswaar ontmoeten maandag voor aanvang van een regulier overleg van de eurogroep enkele EU-topfunctionarissen elkaar, maar dat gaat volgens De Backer om een normale coördinatiebijeenkomst, zoals die wel vaker plaatsheeft.

De rente over Italiaanse staatsobligaties lijken gestaag op te lopen, tot ver boven de 5 procent. Wanneer het land 5,5 tot 5,7 procent moet gaan betalen kan het Zuid-Europese land, dat een staatsschuld heeft van 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp), niet goed meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

De markten lijken er geen vertrouwen meer in te hebben dat de Italiaanse regering orde op zaken kan stellen. Met een regering die al maanden geen meerderheid meer heeft in het parlement, een premier die tot over zijn oren in schandalen zit en ministers die elkaar voor rotte vis uitmaken is de politieke toestand in Italië niet bepaald stabiel te noemen. Het land wil voor 22 juli nog een bezuinigingspakket van 43 miljard euro doorvoeren.