NHM: vijftien miljoen over de balk

Het nooit gerealiseerde Nationaal Historisch Museum heeft 15,3 miljoen euro gekost. Dat heeft de NOS becijferd.

Het ministerie van Cultuur verstrekte het leeuwendeel van de subsidie, maar ook drie gemeenten en het Openluchtmuseum in Arnhem hebben geld aan het NHM uitgegeven. Amsterdam, Den Haag en Arnhem maakten in 2007 kosten in hun poging het museum naar hun stad te halen. Voor Den Haag was dat zeventigduizend euro en voor Amsterdam enkele tienduizenden euro's. Arnhem, dat de strijd won, betaalde 17.500 euro.

Van het geld is wel een website en een digitaal netwerk voor musea ontwikkeld. Directeur Erik Schilp wil het netwerk overdragen aan degenen met het beste plan. "Het is enorm treurig dat het zo loopt", zegt hij tegen de NOS. "Het NHM heeft veel mooie en prijswinnende producten ontwikkeld. Wij hadden dat graag voortgezet, maar zullen ons best doen deze producten een nieuw huis te geven."

Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft het Openluchtmuseum gevraagd een aantal taken van het NHM over te nemen. Daar is jaarlijks twee miljoen euro voor uitgetrokken. Anderhalf miljoen is bedoeld voor het ontwikkelen van digitale activiteiten om de Nederlandse geschiedenis te presenteren. Vijf ton moet worden besteed aan een fysieke presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Daarvoor moet het Openluchtmuseum samenwerken met het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum moet voor 1 februari een plan maken

Het Nationaal Historisch Museum was een initiatief van de Tweede Kamer en werd op 28 september 2008 een officiële organisatie, die op 31 december wordt ontbonden. Zijlstra noemde de voortzetting van de subsidie aan het NHM vorige maand 'niet opportuun'.