Politie registreert meer discriminatie

De politie heeft vorig jaar meer meldingen van discriminatie geregistreerd dan een jaar eerder. In 2010 werden ruim 2500 incidenten vastgelegd. Dat zijn er veertien procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de politie.

Vooral het aantal geregistreerde incidenten op grond van seksuele voorkeur is gestegen; van 428 incidenten in 2009 naar 659 in 2010. Het aantal registraties op grond van etniciteit of herkomst is nagenoeg gelijk gebleven. Antisemitische incidenten laten een stijging zien van 209 incidenten in 2009 naar 286 incidenten in 2010.

In bijna zestig procent van de gevallen gaat het om belediging en scheldpartijen en ruim een kwart van de incidenten betreffen rechts-extremistische tekens of teksten. In het overige deel gaat het om het bekladden of bekrassen van gebouwen.

Het kabinet gaat aanvullende maatregelen treffen om discriminatie tegen te gaan, schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo wordt de mogelijkheid om aangifte doen verruimd en komt er een campagne die de aangiftebereidheid van slachtoffers van discriminatie moet vergroten.

Het COC laat in een reactie weten de toename 'uiterst verontrustend' te vinden. De organisatie pleit voor een snelle invoering van verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op scholen.