Geen uitkering meer voor spookburger

De uitkering van uitkeringsgerechtigden die onvindbaar zijn voor de overheid wordt gestaakt als zij hun registratie bij de gemeente niet op orde brengen. Dat schrijven de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) en Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer.

De ministers vinden het niet acceptabel als mensen zich onvindbaar maken voor de overheid, maar tegelijkertijd wel een uitkering van diezelfde overheid ontvangen. De afgelopen tijd was veel te doen rondom de zogenoemde spookburgers. Zo meldde RTL Nieuws eind maart nog dat een groot deel van de vierhonderdduizend Nederlanders die onvindbaar zijn die onzichtbaarheid gebruikt om te frauderen.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en uitkeringsinstantie UWV moeten nu van Kamp en Donner mensen die in de gemeentelijke basisadministratie staan geregistreerd als 'vertrokken, onbekend waarheen' gaan aanschrijven dat ze hun registratie bij de gemeente op orde moeten maken, omdat anders hun uitkering wordt gestopt. Bij nieuwe aanvragen wordt de uitkering daarnaast niet in behandeling genomen als mensen voor de overheid onvindbaar zijn.