Verbouwing Rijksmuseum op schema

De verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam lijkt binnen het budget te kunnen worden uitgevoerd. De heropening staat nog steeds gepland voor de eerste helft van 2013. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) donderdag in het voortgangsbericht over de eerste helft van 2011 aan de Tweede Kamer.

Zijlstra houdt wel een slag om de arm. "Aangezien er nog twee jaar te gaan is, blijft financiële behoedzaamheid geboden teneinde het project binnen budget te kunnen afronden." De verbouwing, renovatie en vernieuwing van het gebouw kosten in totaal 366 miljoen euro, die worden betaald door de rijksoverheid, het Rijksmuseum en sponsors.

De daken en de gevels zijn gerestaureerd en ook de ondergrondse bouwwerkzaamheden zijn afgerond. Het hoofdgebouw wordt naar verwachting begin volgend jaar opgeleverd. De villa en de tuin zijn eind 2012 of begin 2013 klaar.

Komend najaar wordt de inrichting van het museum in onderdelen aanbesteed. Vanaf de tweede helft van 2012 krijgen de schilderijen, beeldhouwwerken, meubels en kunstnijverheid hun plek in de nieuwe opstelling.

De renovatie begon in 2003. Volgens de oorspronkelijke planning moest het museum al eind 2008 weer helemaal open zijn, maar in 2006 zorgden aanpassingen aan het ontwerp voor het hoofdgebouw en de procedure voor vergunningen voor vertraging. Omdat er veel protest was tegen het afsluiten van de onderdoorgang voor fietsers, moesten de architecten opnieuw aan de slag.

Een aparte vleugel met tijdelijke tentoonstellingen en topstukken als de Nachtwacht is sinds 2003 wel toegankelijk.


Verbouwing Rijksmuseum op schema (Foto: Novum)