Haags bedrijf ontwerpt grootste luchthaven

Het Nederlandse ingenieursbureau Naco heeft de ontwerpwedstrijd voor de grootste luchthaven ter wereld in China gewonnen. Dat meldt het Haagse bureau woensdag.

De luchthaven moet bij de Chinese hoofdstad Peking komen. Bestuursvoorzitter Bertrand van Ee van DHV, waarvan Naco een dochteronderneming is, stelt dat het bedrijf de gouden medaille van de prijsvraag heeft gewonnen. "Nederland laat zien wereldwijd koploper te zijn op logistiek gebied", aldus Van Ee.

Veel reizigers zullen de luchthaven gebruiken als beginplaats van hun reis of de stad als eindbestemming hebben. De uitdaging voor het ontwerp zat hem volgens directeur van Naco Rik Krabbdendam in de wegen, parkeerplaatsen en het openbaar vervoer. "Het gaat naar verwachting om uitzonderlijk grote aantallen reizigers, die een groot beroep zullen doen op de transportvoorzieningen. Daar hebben we veel aandacht aan besteed in ons ontwerp, wat door de jury goed is beoordeeld."

Het nieuwe vliegveld moet tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar vliegreizen van en naar de hoofdstad. Het Beijing New International Airport wordt volgens Naco, dat al eerder betrokken was bij de ontwikkeling van ruim twintig Chinese luchthavens, vier keer groter dan het huidige Schiphol. De oppervlakte van de nieuwe luchthaven is vergelijkbaar met die van Amsterdam.

De luchthaven moet ruimte gaan bieden aan in totaal 130 miljoen reizigers per jaar en krijgt acht start- en landingsbanen. De opening staat gepland in 2017. De huidige luchthaven van Peking verwerkt nu jaarlijks tachtig miljoen passagiers, maar zit tegen de grenzen van haar capaciteit aan.