NAVO: Het spel is uit voor Gadhafi

Oorlogsvliegtuigen van de NAVO hebben meer dan zeshonderd tanks en artilleriestukken van het Libische leger geraakt sinds het bondgenootschap het bevel over de missie in Libië overnam. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen woensdag gezegd. Volgens hem is het 'game over' voor de Libische leider Moammar Gadhafi.

Volgens Fogh Rasmussen heeft de bijna honderd dagen durende campagne ook geleid tot andere resultaten, zoals het blokkeren van pogingen van Gadhafi de controle over te nemen in gebieden die in handen zijn van de opstandelingen.

"Het momentum keert zich tegen Gadhafi, zijn economische mogelijkheden om de oorlog vol te houden nemen af, zijn generaals en ministers lopen over en de internationale gemeenschap heeft zich tegen hem gekeerd", aldus Fogh Rasmussen. "Het spel is uit voor Gadhafi."

Volgens de secretaris-generaal zijn in totaal rond de 2700 legitieme militaire doelen beschadigd of vernietigd. Het gaat om onder andere zeshonderd tanks en artilleriestukken en bijna achthonderd munitiedepots en bunkers.

De afgelopen tijd hebben de rebellen in het westen van Libië terreinwinst weten te boeken, maar Fogh Rasmussen waarschuwde dat het niet duidelijk is hoever de opstandelingen kunnen doorstoten.

Fogh Rasmussen maakte woensdag de balans op van de missie op een moment dat deelnemers hebben aangegeven hun betrokkenheid terug te willen schroeven. De campagne moest oorspronkelijk een snelle directe klap uitdelen aan het regime waardoor de oppositie de regering kon afzetten. Dit kwam echter niet van de grond en de missie sleept zich nu voort. Internationaal klinkt de roep om een onderhandelde vrede dan ook steeds luider.