Jaap Blokker overleden

Jaap Blokker, de eigenaar van de gelijknamige winkelketen, is dinsdag op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Hij wordt maandag in besloten kring begraven. Dat heeft de raad van bestuur van Blokker Holding namens de familie bekendgemaakt.

Blokker was meer dan 45 jaar verbonden aan het internationale detailhandelsconcern. Hij deed dat volgens de onderneming 'met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten'. De 'inspirator' werd alom bewonderd voor wat hij tot stand heeft gebracht, meldt het bedrijf.

Blokker werd in Amsterdam geboren als oudste zoon van Albert Blokker, die na uitkoop van zijn beide broers in 1961 de enige eigenaar was geworden van het toenmalige Gebr. Blokker. Dat was de voortzetting van de in 1896 door Jacob Blokker in Hoorn geopende Goedkoope IJzer-en Houtwinkel Jb. Blokker Pz.

Nadat Jaap Blokker opleidingen in het buitenland had gevolgd en had gewerkt als verkoper en bedrijfsleider in diverse filialen, ging hij op het hoofdkantoor op de afdeling inkoop aan de slag. In1967 werd hij adjunct-directeur van Gebr. Blokker. In de zomer van 1973 werd hij medevoorzitter, naast zijn vader.

In de tweede helft van de jaren zestig groeide de onderneming naar 28 vestigingen met een omzet van circa negen miljoen euro. Onder leiding van Jaap Blokker werden in de tweede helft van de tachtiger jaren en in de jaren negentig vele aankopen gedaan.

Tegenwoordig maken onder meer de winkelketens Marskramer, Xenos, Bart Smit, Intertoys, Maxi Toys, Leen Bakker en diverse groothandels deel uit van Blokker. Het concern is actief met veertien winkelformules in elf landen en telt bijna 2900 vestigingen en ruim 25.000 medewerkers. De totale omzet was afgelopen jaar bijna 2,8 miljard euro, met een nettowinst van 158 miljoen euro.

Bij het honderdjarig bestaan van Blokker in 1996 werd Jaap Blokker benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


Jaap Blokker overleden (Foto: Novum)