[Tour] Evans klopt Contador in een sprint

Cadel Evans is de winnaar geworden van de vierde etappe in de Tour de France. De Australiër won in een sprint bergop van een klein groepje. Thor Hushovd behield zijn gele trui.

Ondanks de regen was er direct na de start in Lorient strijd. Na negen kilometer ontstond er een kopgroep van vijf renners. Naast onze landgenoot Johnnie Hoogerland waren dit Jérémy Roy, Blel Kadri, Imanol Erviti en Gorka Izagirre. Ze kregen een maximale voorsprong van bijna vijf minuten maar onder aanvoering van de ploegen BMC (Evans) en Omega Pharma-Lotto (Gilbert) werd dit verschil teruggebracht en bleef het lang tussen de twee en drie minuten schommelen.

De Lotto ploeg kreeg na 69 kilometer een fikse tegenslag te verwerken toen Jurgen van den Walle moest opgeven door eerdere valpartijen en werd daarmee de eerste uitvaller van deze Tour de France. Op de klim van de Côte de Laz (4e categorie) kwam Hoogerland als eerste boven en pakt daarmee één punt voor het bergklassement. Ook bij de tussensprint kwam Hoogerland als eerste over de streep. Het peloton ging sprinten op plek zes en die werd gewonnen door Tyler Farrar, voor José Joaquim Rojas, Borut Bozic en dan pas Mark Cavendish.

De koplopers kregen langzaam hoop dat ze tot de finish weg konden blijven toen de voorsprong maar langzaam terugliep. Pas op 23 kilometer van de streep kwam de voorsprong voor het eerst onder de twee minuten. Omdat de Lottoploep van Gilbert in zijn eentje de achtervolging moest doen ging het ook daarna langzaam.

Op zeven kilometer van de finish ging Izagirre er vandoor en alleen Hoogerland kon volgen. De ontsnapping hield echter geen stand en de twee werden al weer snel teruggepakt. Iets later werden de vijf door het peloton gegrepen.

Op de slotklim van de Mûr-de-Bretagne (3e categorie) was het Alberto Contador die de eerste aanval plaatste, maar Gilbert reageerde alert. Ook toen Jurgen van de Broeck een gaatje sloeg reed Gilbert het gat met zijn ploeggenoot dicht. Een klein groepje had zich afgescheiden van de rest en ging sprinten om de dagzege.

Die sprint werd vervolgens in een fotofinish gewonnen door Cadel Evans. Hij won de sprint nipt van Contador. Ook Hushovd zat in het groepje en behield daardoor zijn gele trui.

Uitslag vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Cadel Evans Aus BMC 4:11.39
2 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
3 Alexander Vinokourov Kaz Astana z.t.
4 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
5 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo z.t.
7 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
8 Samuel Sanchez Spa Euskatel z.t.
9 Jurgen van den Broeck Bel Omega Pharma-Lotto z.t.
10 Andreas Kloden Dui Radioshack z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.08

Algemeen klassement na vierde etappe:

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 13:58.25
2 Cadel Evans Aus BMC +0.01
3 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +0.04
4 David Millar GBr Garmin-Cervélo +0.08
5 Andreas Kloden Dui Radioshack +0.10
6 Bradley Wiggins GBr Team Sky z.t.
7 Geraint Thomas GBr Team Sky +0.12
8 Edvald Boasson Hagen Noo Team Sky z.t.
9 Andy Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
10 Jakob Fuglesang Den Leopard-Trek z.t.
17 Robert Gesink Ned Rabobank +0.20