Bijna 150 krakers opgepakt bij ontruiming

In Amsterdam zijn dinsdag bij een ontruimingsronde van kraakpanden 143 krakers aangehouden. Ze zijn opgepakt voor verstoring van de openbare orde en openlijke geweldpleging, meldt de politie.

De meeste krakers werden aangehouden bij de ontruiming van het kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht, waar de ontruimingsronde rond 07.00 uur begon. Een groep begon de mobiele eenheid te bekogelen met flessen en andere voorwerpen. Ze zijn met stadsbussen afgevoerd.

Het krakersbolwerk Schijnheilig stelt kraken als een politieke uiting te zien, waarmee een signaal wordt afgegeven dat er misstanden zijn op het gebied van woningnood en leegstand.

Naast het pand aan de Passeerdersgracht zijn panden ontruimd aan de Van Hogendorpstraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Leeuw van Vlaanderenstraat, het Zeeburgerpad, de Bankastraat en de Ceintuurbaan. Volgens de gemeente zijn de meeste kraakpanden op de lijst voor ontruiming vrijwillig verlaten. Rond het middaguur waren alle locaties ontruimd.

Zondag hielden enkele honderden krakers nog een demonstratie in de hoofdstad. Ze liepen een protesttocht door de stad om hun ongenoegen te uiten over de ontruimingsronde.