Defensie verrast door Srebrenica-uitspraak

Het Ministerie van Defensie is verrast door de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag over de aansprakelijkheid voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Het hof oordeelde dinsdag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is en een schadevergoeding moet betalen aan de nabestaanden. Het ministerie bekijkt of het in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

De rechtbank in Den Haag stelde de staat in 2008 wel in het gelijk. Dat het hof in hoger beroep anders oordeelde kwam 'enigszins als een verrassing', meldt een woordvoerder van het ministerie.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi reageert verheugd op de uitspraak. "De rechtbank heeft zich laten leiden door de feiten en daaraan de juiste conclusie verbonden", zegt Dion van den Berg, die jarenlang met de nabestaanden heeft gestreden voor erkenning.

Van den Berg hoopt dat de uitspraak een omslagpunt vormt in de politiek ten aanzien van Srebrenica. "Het zou goed zijn als de staat de eigen verantwoordelijkheid voor Nederlandse fouten erkent en ten overstaan van de overlevenden excuses maakt. Dat zou een eerste stap zijn in het herstel van de relatie met de overlevenden van Srebrenica".