Ook Tilburg tegen wietpas

De gemeenteraad van Tilburg heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag als laatste van de vier grootste Brabantse steden uitgesproken tegen de invoering van een wietpas. Burgemeester Peter Noordanus die in de gemeenteraad juist pleitte vóór een wietpas kreeg de opdracht om niet aan de invoering mee te werken mits de regering dat oplegt.

Om drugstoeristen buiten de deur te houden wil het kabinet van coffeeshops besloten clubs maken met een pasje voor maximaal 1500 vaste bezoekers. Een meerderheid van de Tilburgse gemeenteraad vreest dat de straathandel en overlast na de invoering van een wietpas toeneemt.

Het is de bedoeling van het kabinet om de wietpas als eerste in Brabant in te voeren als onderdeel van de maatregelen tegen de hennepcriminaliteit in de provincie.

Burgemeester Noordanus verwacht dat de wietpas er toch komt. Hij is overtuigd van de 'beperkte voordelen’ zoals een vermindering van het aantal drugtoeristen.

Noordanus legde de raad uit dat het kabinet door een uitspraak van de Raad van State vorige week de mogelijkheid is geboden om de criteria of de wet te wijzigen zodat de gemeente de wietpas moet accepteren. Als er een wietpas komt, zal hij controleren en handhaven, kondigde de burgemeester aan.

Ook Tilburg tegen wietpas
Ook Tilburg tegen wietpas (Foto: ANP)