Criminaliteit onder meisjes in de lift

Criminaliteit onder meisjes is de afgelopen jaren relatief harder gestegen dan onder jongens, met name geweldscriminaliteit. Meisjes zijn bovendien jonger dan jongens als ze de fout in gaan en in contact komen met justitie. Dat blijkt uit onderzoek van criminologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bij criminele meisjes zijn de risicofactoren in een aantal opzichten gelijk aan die van de jongens. Zo gaan meisjes net als jongens eerder het criminele pad op als ze een riskante leefstijl hebben, met delinquente vrienden omgaan en problemen hebben op school. Verder spelen bij criminele meisjes traumatische ervaringen, mentale gezondheid en seksueel gedrag een rol.

Bij het verschil tussen licht en ernstig criminele meisjes blijkt de opvoeding door de moeder een rol te spelen. Hoe meer harde disciplinering en controle en hoe minder emotionele steun van de moeder, des te groter de kans dat meisjes ernstig delinquent gedrag vertonen.

Meisjes die zwaar over de schreef gaan en een zware straf krijgen, hebben complexere problemen dan meiden die worden veroordeeld voor een licht vergrijp, zoals een overtreding van de leerplichtwet. Toch kampen ook die meisjes vaak met meerdere problemen. Deze meisjes zijn bovendien jonger dan de meisjes met zwaardere straffen.

Volgens de onderzoekers moet er meer aandacht komen voor specifieke meisjesproblemen. Specialisten zouden zich volgens hen meer kunnen richten op mentale gezondheid, traumatische ervaringen, relaties thuis en op school en seksualiteit.