Kunstenaars doen aangifte tegen Haagse politie

Enkele kunstenaars die maandag protesteerden op het Binnenhof in Den Haag gaan aangifte doen tegen de politie. Haagse agenten hebben buitensporig geweld gebruikt, zeggen de demonstranten donderdag in de Volkskrant.

Op internet circuleren foto's van het politie-ingrijpen. Daarop is onder andere te zien hoe iemand aan de haren uit de groep wordt gehaald en hoe ME'ers klappen uitdelen. De politie Haaglanden weet niet of de kunstenaars al aangifte hebben gedaan, zegt een woordvoerder donderdagochtend. De politie arresteerde maandag veertien demonstranten die allemaal een boete hebben gekregen.

De politie Haaglanden vindt het jammer dat de demonstratie na afloop van de vreedzaam verlopen Mars der Beschaving uit de hand liep. De woordvoerder ontkent echter dat agenten buitensporig geweld gebruikten. "De mensen waren waar ze niet mochten zijn. Ze zijn een paar keer gewaarschuwd en hadden ruimschoots de gelegenheid om weg te gaan."

Op maandag werd tot 15.30 uur de Mars der Beschaving tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet georganiseerd. Na afloop liepen ongeveer tweehonderd demonstranten door naar het Binnenhof, waar zij een 'lawaaidemonstratie' begonnen. De Tweede Kamer was daar in debat over de kabinetsvoornemens.