Ethiopië wil energiegigant worden

Ethiopië wil een regionale energiegigant worden door op diverse plekken langs de Nijl vier stuwdammen aan te leggen. Het land wil de elektriciteit die deze waterkrachtcentrales opwekken grotendeels exporteren naar omliggende landen als Sudan, Kenia, Djibouti en Somalië. Ook Egypte en Jemen vormen potentiële afzetgebieden.

Ethiopië bouwt in het westen al aan de zogenoemde Grand Renaissance Dam, die 5250 megawatt opwekt. De vier nieuwe dammen, waarvan de bouw in 2015 begint, moeten hier nog eens elfduizend megawatt aan toevoegen, zei het Ethiopische energiebedrijf woensdag. Momenteel wordt in Ethiopië tweeduizend megawatt opgewekt.

Onderdeel van de plannen is de aanleg van een elektriciteitsnetwerk naar Sudan en Egypte, zodat elektriciteit naar Noord-Afrika kan worden geëxporteerd.

In het verleden leverde Egypte veel verzet tegen iedere poging die stroomopwaarts werd ondernomen om de Nijl te exploiteren. Krachtens een oude koloniale wet uit 1929 heeft Egypte de meerderheidsrechten op het water in de rivier. De Egyptische ambassadeur in Ethiopië heeft echter laten weten dat de nieuwe regering in Caïro bereid is met Addis Abeba te onderhandelen over de Nijl-kwestie.