Toch veertien landen bij WK cricket 2015

Het Nederlandse cricketteam kan in 2015 waarschijnlijk ook aan het WK meedoen. De internationale cricketbond ICC besloot dinsdag dat er aan het volgende eindtoernooi geen tien, zoals eerder besloten, maar veertien landen mee mogen doen. Dat zijn er evenveel als aan het afgelopen WK.

De stap om naar slechts tien deelnemende landen te gaan, werd vooral door Ierland, Nederland, Kenia en Canada bekritiseerd. Die landen zijn namelijk zogenoemde 'associate members' en geen volledige leden van de ICC. Van die volledige landen zijn er tien. Voor het WK in 2015, dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gespeeld, zou in de oorspronkelijke plannen geen kwalificatie mogelijk zijn.

Het WK in 2019 wordt wel ingekrompen naar tien landen. De eerste acht landen op de wereldranglijst doen daar automatisch aan mee. De andere twee plaatsen worden via kwalificaties beslist.

De ICC wil het WK inkrimpen omdat het te lang duurt. Het WK van 2011 duurde zes weken. De titelstrijd van vier jaar eerder duurde zelfs nog een week langer.