Ministerie: KNMI is onafhankelijk

De onafhankelijkheid van het KNMI is onbetwist. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een reactie op het standpunt van VVD-Kamerlid René Leegte dat het KNMI moet worden opgeheven wegens partijdigheid. "Er loopt een gesprek over de toekomstige taken, maar dat laat onverlet dat er altijd een publieke taak zal zijn voor het KNMI."

Zonder onderbouwing stelt de VVD'er dat twintig procent van de wetenschappers van het KNMI niet onafhankelijk is. "Dat kan natuurlijk niet voor een instituut dat ieder jaar zestig miljoen euro aan overheidsgeld kost." Volgens het ministerie gaat het overigens om minder dan 53 miljoen euro.

Het KNMI zou zich verder blindstaren op CO2 als boosdoener voor de stijging van de temperatuur op de aarde. Het echte probleem is volgens Leegte veel breder. Het KNMI zou de lijn van het internationale klimaatpanel IPCC te veel volgen. "Klimaatsceptici komen nauwelijks aan bod." Leegte oppert het weeralarm en het klimaatonderzoek voortaan uit te besteden.

In het regeerakkoord staat dat de taken van het KNMI nader worden bezien. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) is hierover met het KNMI 'volop' in gesprek. Dat heeft Atsma vorige week ook kenbaar gemaakt in een Kamerdebat.