'Minder alcoholcontroles door gebrek vrijwilligers'

Door een tekort aan vrijwilligers houden politiekorpsen minder verkeers- en alcoholcontroles. Ook kunnen agenten en burgers in gevaar komen door een karige bezetting bij grote evenementen, zeggen politievakbond ACP en de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) dinsdag in het AD.

Politievrijwilligers worden onder meer ingezet bij verkeerscontroles. Ook bij grote evenementen houden ze toezicht. Door de tekorten wordt volgens ACP-voorman Gerrit van de Kamp met een minimum aan politie-inzet gewerkt. "Als er iets misgaat kunnen agenten en burgers in gevaar komen, omdat er onvoldoende personeel is", zegt hij in de krant.

De LOPV wijst er in de krant op dat het aantal vrijwilligers in Limburg, Friesland en Groningen wel op peil is gehouden en dat daar ook meer verkeers- en alcoholcontroles worden gehouden. De tekorten zouden vooral aan de korpsen zelf te wijten zijn.

Die doen volgens de ACP en de LOPV te weinig om vrijwilligers te werven. Er zijn nu zestienhonderd vrijwilligers, terwijl dat er volgens de politierichtlijnen vijfduizend zouden moeten zijn.