Pakistan ontkent raketaanvallen op Afghanistan

Pakistan heeft maandag ontkend dat het raketten heeft afgevuurd op doelen in Afghanistan. De Afghaanse president Hamid Karzai beschuldigde buurland Pakistan er zondag van dat het de afgelopen weken honderden raketten heeft afgeschoten op twee oostelijke Afghaanse provincies. Hierbij zouden zeker 36 doden, onder wie twaalf kinderen, zijn gevallen.

Er is niet met opzet op Afghanistan geschoten, zei de Pakistaanse legerwoordvoerder Athar Abbas. Volgens hem is het mogelijk dat er een enkele keer per ongeluk op Afghanistan is gevuurd bij schotenwisselingen tussen militairen en opstandelingen die de grens overstaken om op Pakistaanse bodem toe te slaan.

De al langer bekoelde betrekkingen tussen beide landen zijn niet gebaat bij de beschuldigingen over en weer. Dinsdag vinden in Kabul gesprekken plaats tussen Pakistan, Afghanistan en de Verenigde Staten over het voeren van verzoeningsoverleg met de Taliban.

Pakistan en Afghanistan streven echter verschillende belangen na waar het gaat om de Taliban. De Afghaanse Taliban vechten tegen Afghaanse en NAVO-troepen, maar hebben nauwe historische banden met Pakistan. Veel analisten denken daarom dat Pakistan zich terughoudend opstelt, omdat de Taliban later nuttige bondgenoten kunnen blijken als de buitenlandse troepen eenmaal zijn vertrokken.

Ondertussen wil Washington dat Islamabad een bewijs levert dat het ook een einde aan de oorlog wil. Pakistan moet opstandelingen niet langer een toevluchtsoord bieden, aldus Marc Grossman, de Amerikaanse speciale gezant in Afghanistan.