Voetbalrellen na degradatie River Plate

Na de degradatie van de Argentijnse voetbalclub River Plate zijn zondag in Buenos Aires rellen uitgebroken. Voetbalfans en politieagenten gingen met elkaar op de vuist. Tientallen mensen raakten daarbij gewond. Het was de eerste keer in de 110-jarige geschiedenis dat de club in een lagere divisie belandde.

Een minuut na de thuiswedstrijd, die met een gelijkspel tegen Belgrano werd beslist, braken de rellen uit. Woedende fans gooiden allerlei voorwerpen naar de spelers van River Plate, waarop de politie met brandslangen de voetbalsupporters onder controle probeerde te krijgen. Sommigen klommen desondanks over hoge hekken heen.

De rellen breidden zich snel uit door het hele stadion van River Plate en volgens de nooddiensten raakten ten minste 55 mensen gewond. De Argentijnse ministerie van veiligheid Nilda Garre zei dat er 35 mensen gewond zijn geraakt. "Gelukkig verkeert niemand in levensgevaar", aldus de minister.

Ook buiten het stadion was het onrustig. Voetbalfans die het stadion verlieten werden opgewacht door agenten die met schilden en wapenstok bewapend waren. De politie zette eveneens honden in en een helikopter hield de situatie vanuit de lucht in de gaten.

Agenten raakten slaags met hooligans van River Plate, die de kleurrijke bijnaam Los Borrachos del Tablon dragen. De politie schoot met rubber kogels en zette traangas in in een poging de fans uit een te drijven. Daarop begonnen jonge supporters stenen te gooien. Tevens staken ze vuilnisbakken en auto's in brand. Later sneuvelden winkelruiten.

De Argentijnse autoriteiten vreesden al voor de rellen en hadden 2200 agenten ingezet - de grootste politiemacht ooit tijdens een voetbalwedstrijd. Een voorstel om de wedstrijd in een leeg stadion te spelen werd eerder afgewezen door het ministerie van binnenlandse zaken na overleg met de Argentijnse voetbalbond.


Voetbalrellen na degradatie River Plate (Foto: Novum)