Kamer buigt zich over cultuurbezuinigingen

Na veel protesten vanuit de sector komt maandag de Tweede Kamer aan het woord over de cultuurbezuinigingen die staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wil doorvoeren. De VVD-bewindsman moet 200 miljoen euro besparen.

Dat geld wil hij binnenhalen door vooral ondersteunende en kleinere cultuurorganisaties vanaf 2013 te korten. Topinstellingen, de zogenoemde cultuurparels, laat hij zo veel mogelijk ongemoeid. Dat gaat tegen het advies in van de Raad voor Cultuur, die voorstelde zo veel mogelijk 'de kaasschaaf' te hanteren.

Naar verwachting zullen in het debat Kamerleden de VVD-bewindsman op dat punt veelvuldig bevragen. Een ander heikel punt is waarom de bezuinigingen eerder ingaan dan oorspronkelijk gepland. Aanvankelijk was 2014 voorzien, maar omdat Zijlstra zijn besparingen in de pas wil laten lopen met de subsidietoekenning van lagere overheden is die datum vervroegd. Kamerleden vragen zich af of dat terecht is en of de bezuinigingen regionaal wel goed zijn uitgesmeerd.

Het veld voert druk actie tegen de plannen. Zo eindigt maandagmiddag een 'Mars der Beschaving' vanuit Rotterdam op het Haagse Malieveld. Ivo van Hove, Hans Kesting, Theu Boermans, Johan Simons, Pierre Audi, Halina Reijn, Ramsey Nasr, Dick Maas, Loes Luca, Joep van Lieshout, Conny Janssen en Gijs Scholten van Aschat zijn nog maar een paar van de bekende namen op de lijst van deelnemers aan de mars.