Kwart teleurgesteld in vrijspraak Wilders

Een kwart (24 procent) van de Nederlanders is teleurgesteld dat PVV-leider Geert Wilders is vrijgesproken van haatzaaien en aanzetten tot discriminatie. Een kleine meerderheid van 53 procent reageert positief op de uitspraak die de rechtbank in Amsterdam donderdag deed, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Van de ondervraagden zegt 22 procent neutraal tegenover de uitspraak te staan, een procent weet het niet. De meeste teleurstelling over de uitspraak is bij de PvdA-kiezers te vinden. Daar is 53 procent negatief over de uitspraak en 16 procent positief. Daarna volgen de SP-kiezers, waar 35 procent negatief is en 27 procent positief. GroenLinks volgt met 29 procent negatief en 41 procent positief..

Bij de VVD-kiezers is slechts drie procent negatief. De CDA-achterban lijkt wat meer problemen met de uitspraken van Wilders te hebben. Daar is 26 procent teleurgesteld in de uitspraak.

Zeven van de tien Nederlanders hebben nog evenveel of net zo weinig vertrouwen in de rechtsstaat als voor de uitspraak. Een op de tien zegt meer vertrouwen te hebben en 15 procent is negatiever geworden.