Wilders: vrijere meningsuiting net als VS

Geert Wilders wil het artikel over het aanzetten tot haat of discriminatie uit het wetboek van strafrecht halen. Dat zorgt ervoor dat de vrijheid van meningsuiting wordt versterkt, zegt de PVV-leider donderdag tegen Novum Nieuws. "Ik denk dat ik me daar nu voor ga inzetten."

Wilders vindt dat islamcritici of anderen niet bang moeten zijn dat ze voor de rechter belanden, zoals Wilders zelf is gebeurd. Het liefste ziet Wilders een vrijheid van meningsuiting zoals die in de Verenigde Staten is gegarandeerd dankzij het 'First Amendment'. "We moeten niet bang zijn voor woorden", zegt de PVV-leider in EenVandaag. Aanzetten tot geweld moet wel strafbaar blijven, vindt Wilders.

De rechter sprak Wilders donderdag vrij van onder andere aanzetten tot haat en discriminatie. Met het vonnis van de rechtbank kwam een einde aan een langdurige rechtszaak. Wilders is blij dat hij na anderhalf jaar niet langer als verdachte wordt behandeld. "Een enorme loden last valt van mijn schouders."

Het proces kostte ook veel tijd en geld. "Ik heb er anderhalf jaar een baan bij gehad. Een baan als verdachte." Over de kosten wil de PVV-leider niets zeggen. "Maar goedkoop was het niet." Het heeft hem verder veel 'energie, ellende en stress' gekost, zegt hij. "Gelukkig is dat nu voorbij. Ik ga me nu weer richten op het verdedigen van de anderhalf miljoen PVV'ers."

Wilders werd weliswaar vrijgesproken, maar volgens de rechter heeft Wilders zich met zijn uitspraken wel bewogen op de grens van het strafrechtelijk toelaatbare. "Ik heb nooit gekeken naar de grens", zegt Wilders daarover. "Ik heb die uitspraken nooit gedaan met een liniaal of advocaat erbij."

Hij gaat zijn toon ook niet matigen. "Ik ga niet harder worden en ik ga niet zachter worden. Ik blijf Geert Wilders. Ik blijf de PVV." De uitspraak zet het licht verder op groen voor het vervolg van zijn omstreden anti-islamfilm Fitna. "Fitna 1 blijkt niet strafbaar te zijn. We zullen zien wat Fitna 2 brengt."


Wilders: haatzaaien niet meer strafbaar (Foto: Novum)