Ai Weiwei weer vrij

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is door de Chinese autoriteiten op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld.

Na zijn vrijlating keerde de kunstenaar terug naar huis, waar diverse journalisten op hem stonden te wachten. Met zijn moeder en zijn vrouw liep Ai, die er moe en vermagerd uitzag, door de poort van zijn woning, waar hij ook zijn studio heeft.

Hij bedankte de journalisten voor de steun die ze hem de afgelopen maanden hebben gegeven en zei dat hij in goede gezondheid verkeert. Vanwege de voorwaarden voor zijn vrijlating kon hij niet meer vertellen. "Het spijt me dat ik niet kan spreken, ik ben voorwaardelijk vrij, begrijp dit alstublieft", zei de kunstenaar in het Engels.

Het spreekverbod gold klaarblijkelijk ook voor zijn familieleden, hoewel Ais moeder, Gao Ying, zei blij te zijn dat ze haar zoon weer zag. "Ik ben zo blij dat mijn zoon weer terug is", zei ze.

Volgens Xinhua heeft Ai bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking. Zijn gebrekkige gezondheid zou eveneens hebben bijgedragen tot zijn vrijlating, meldde het persbureau.

Ai toonde 'goed gedrag door zijn misdaden op te biechten' en heeft herhaaldelijk beloofd alsnog belasting te betalen, aldus Xinhua. Een bedrijf van Ai, Beijing Fake Cultural Development Ltd., zou de belastingen op 'grote schaal' hebben ontdoken en doelbewust rekeningen hebben vernietigd. Tot een formele aanklacht kwam het echter nooit.

Familie en aanhangers van de kunstenaar hebben de aantijgingen altijd verworpen. Lu Qing, de vrouw van Ai, zei dat het bedrijf in kwestie bovendien op haar naam staat.

Ai is een van China's beroemdste kunstenaars. Hij verwierf grote bekendheid door zijn betrokkenheid bij het ontwerp van het olympische Vogelneststadion in Beijing. Hij is eveneens bekend door zijn anti-autoritaire houding, die bij de Chinese regering geregeld grote ergernis wekte. Op 3 april werd hij op de luchthaven van de Chinese hoofdstad ingerekend.

Zijn detentie maakte van Ai het beroemdste slachtoffer van het strenge optreden van de Chinese autoriteiten tegen elke vorm van oppositie. Met een schuin oog naar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, waar de Arabische Lente was aangebroken, probeerde de regering in Beijing dergelijke ontwikkelingen in China te voorkomen. Ai had op Twitter een lijst bijgehouden van de arrestaties die de regering liet verrichten.

De arrestatie van de kunstenaar leidde internationaal tot grote verontwaardiging. Westerse leiders spraken van een verslechtering van de al langer bekritiseerde mensenrechtensituatie in China.


Ai Weiwei weer vrij (Foto: Novum)